mjere za kape

Mjere za izradu kapa

Pletene kape su najomiljeniji model koji izrađujemo tijekom zime. Postoji više razloga zbog čega. Brzo su gotove, možemo kombinirati razne uzorke, boje i modele. I ono najvažnije sigurno će se koristiti tijekom cijele zime. Najčešće pitanje pri izradi kapa je koju veličinu kape napraviti. Dvije su ključne veličine. Obod kape i dubina kape. Obod kape je uvijek nešto manji nego što je sam obod glave budući su kape rastezljive i čvrsto trebaju pristajati na glavi. Bilo da kapu pletete ili heklate možete se koristiti istim mjerama. Dobar odabir mjere za izradu kapa od presudne je važnosti.

Broj očica koje ćete nametnuti prije svega ovisi o debljini vune, ali i broju igle ili kukice s kojom radite. Zato je potrebno da napravite probni uzorak ( https://pletenje.net/tehnike_pletenja/probni-uzorak/ ) pomoću kojeg ćete preračunati broj očica.

Tablica u prilogu će vam pomoći da lakše odredite veličinu kape s obzirom na dob osobe kojoj kapu radite. Ako radite traku za glavu tada vam je potreban samo obod glave.

Tablica: Mjere za izradu kapa

mjere za kapu

Želite li isplesti kapu pogledajte neki od naših videa. Prije svega trebate ovladati i ostalim tehnikama pletenja kako bi kapa bila uspješno napravljena.

Za više informacija i video uradaka pretplatite se na naš Youtube kanal.