upletnimo se naslovnica

“Upletimo se!” – Humanitarna akcija

Već godinama pratim rad Udruge Ozana, a pogotovo aktivnosti vezane za Štrikeraj cafe. Njihova humanitarna akcija “Upletimo se” me oduševila. Voljela bih vam svima približiti aktivnosti ove divne Udruge i njihovih korisnika.

Prije svega želim vam predstaviti Udrugu Ozana.

Udruga Ozana

Udruga „OZANA“ osnovana je 1991. godine u svrhu poboljšanja kvalitete života osoba s invaliditetom i njihovih obitelji. Udruga trenutno skrbi o 9 djece predškolske dobi s teškoćama u razvoju te o 48 mladih i odraslih osoba s invaliditetom. Godine 2013. pokrenut je i „Štrikeraj cafe“, mjesto na kojemu se putem pletenja i kukičanja članovi lokalne zajednice i njihovi korisnici druže te stvaraju predmete od vune. Pedagoški rad u oba programa temelji se na načelima waldorfske pedagogije. Program za mlade i odrasle objedinjuje rehabilitacijsko-terapeutske aktivnosti i sadržaje socijalnog karaktera.

Štrikeraj cafe

Štrikeraj cafe pokrenut je u jesen 2013. godine kao “mjesto susreta“ u kojoj se, kroz  zajedničke aktivnosti pletenja i kukičanja, članovi lokalne zajednice druže s korisnicima Udruge i stvaraju. Mladim i odraslim osobama s invaliditetom osigurava se veća samostalnost. Unaprjeđuju se njihove vještine neovisnog življenja te njihovi sačuvani potencijali.  Senzibilizacijom zajednice umanjuju se  predrasude prema osobama s invaliditetom.

Štrikeraj cafe bio je sudionik i nositelj nekolicine humanitarnih projekata ekološke ili društvene naravi. „Plastično u fantastično“ dio je svjetskog projekta „CROCHET CORAL REEF“ u kojemu su se, od prikupljenih, odbačenih plastičnih vrećica iz prirode, kukičali oblici podmorja s ciljem osvještavanja štetnosti bacanja vrećica u okoliš. Nakon katastrofalnih poplava na istoku Hrvatske 2014. godine organizirali su kukičanje i pletenje uporabnih predmeta i igračaka za djecu žrtve tih poplava. Od jeseni 2016. godine, provode projekt „Crvenkapa“ u kojemu se crvene kape kukičaju, pletu te predstavljaju i prodaju na modnoj reviji na Valentinovo. Sredstva od prodaje namijenjena su kupovini didaktičkih materijala za rad Udruge.

Upletimo se

Akcijom „Upletimo se“ nastoje se olakšati najhladniji dani u godini jednoj od najpotrebitijih skupina u gradu Zagrebu.  Onima koji su zbog različitih neprilika ostali bez svog doma. Tijekom kampanje, sve do 7. prosinca, građani će moći sudjelovati u izradi velikog božićnog drvca ljubavi i zajedništva. Pletenjem unikatnih vunenih kvadratića u koje će utkati vlastite potpise i jedinstvene motive. Kvadratići s drvca će, nakon adventa, biti spojeni u vunene deke. Deke će biti donirane beskućnicima u gradu Zagrebu kako bi im se hladni zimski dani učinili barem malo toplijima.

Uključivanjem u akciju pokazujemo vlastitu nesebičnost, darujemo vrijeme, umjesto da samo doniramo novac. Upravo takvu predanost posjeduju korisnici Udruge Ozana i Štrikeraj cafea.

Službeno otkrivanje velike božićnog drvca ljubavi i zajedništva bit će 7. prosinca 2019., na Adventu u Zagrebu.  Građani se u akciju mogu uplesti svakodnevno u Štrikeraj cafeu (Vukovarska 235, Zagreb), na nekoj od brojnih radionica koje mogu pronaći na Facebookovoj stranici Udruge . Oni već iskusni iz udobnosti vlastitog doma.

Terapijski učinci pletenja

Pletenje i štrikanje su aktivnosti koje se često pogrešno vežu isključivo za naše bake, no one su odavno našlo svoje mjesto u zdravstvu, sportu, visokoj modi i obrazovanju. Pored tradicijske vrijednosti koju pletenje ima u hrvatskoj kulturi, istraživanja su pokazala kako ima terapeutske učinke na fiziološkoj, neurološkoj, psihološkoj razini odnosno, može olakšati kroničnu bol, pomoći pri nošenju sa stresom, depresijom i tjeskobom zbog fokusiranosti koju zahtijeva, iz istog razloga nekima pomaže kod borbe s ovisnostima, a zbog pokreta prstiju i ruku, neki navode da može ublažiti i simptome Parkinsonove bolesti i artritisa (Stitchlinks). Štrikanje je našlo svoje mjesto i u učionicama škola i fakulteta. Osim porasta korištenja prirodnih materijala poput vune u modnoj industriji i na fakultetima mode, u svijetu je sve češća primjena štrikanja u nastavi matematike i programiranja (Knitting for STEM) . Upravo Udruga Ozana za učenike zagrebačke Waldorfske škole i OŠ Voltino održava radionice štrikanja.

Izjave stručnjaka

Izjave stručnjaka, 19. 11. 2019, javna tribina „Pozitivni učinci pletenja i kukičanja na pojedinca i zajednicu“:

„Kada govorimo o pletenju i kukičanju, najvažnija je činjenica da radimo s rukama jer su one organ kojim komuniciramo sa svijetom. Ruke su produžetak mozga. Aktivnosti poput pletenja aktiviraju njegove velike dijelove, održavaju ga mlađim, svježim i aktivnijim što je posebno važno za osobe starije životne dobi. Važno je istaknuti da se osobe koje imaju usvojenu vještinu poput pletenja ili kukičanja, puno brže oporavljaju od moždanog udara. Mozak im pamti takve pokrete“, osvrnuo se doc. dr. sc. Goran Sedmak, pročelnik Odsjeka za razvojnu neuroznanost Hrvatskog instituta za istraživanje mozga.

Aktivnosti poput pletenja i kukičanja poboljšavaju kognitivni razvoj odraslih, ali i djece. Rad rukama je neopisivo važan u ranoj dobi. Pomaže djeci da vrate pouzdanje u vlastite sposobnosti nakon nekih životnih trauma ili u slučaju invaliditeta. U istraživanju koje sam provela, oko 95% svih ispitanika, učenika, roditelja i razrednika, bili su za uvođenje izbornog predmeta u kojima bi se radilo rukama“, objasnila je Karolina Doutlik, doktorandica Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.