zero waste pletenje

Zero waste pletenje i kukičanje

Jeste li čuli za ” zero waste ” pletenje i kukičanje ?  Zero waste je koncept život s manje otpada. Naglasak je na uporabi održivih materijala te izbjegavanju jednokratnih proizvoda. Neki zero waste nazivaju trendom, drugi filozofijom i načinom života. No većina se slaže da je to koncept kojim izravno utječemo na smanjenje količine otpada i kreiramo ugodniju svakodnevicu u svakom segmentu života. Postoji mnogo načina kako ga možemo iskoristiti i u našem omiljenom hobiju. Svi znamo kako je mala granica između pametne kupovine i besmislenog gomilanja svega ponuđenog i nepotrebnoga.

zero waste strikanje

Savjeti za “zero waste” pletenje i kukičanje

Suzdržite se od nepotrebne kupovine. Igle, vunu, razne dodatke za pletenje i kukičanje kao i šeme za heklanje sigurno možete pronaći  kod bake, mame ili tete u ormaru. Iskoristite moć društvenih mreža. Objavite čime se bavite i sigurno će vam se u kratkom roku javiti mnogo prijatelja koji će vam rado sve pokloniti. Biti će im drago da to sve ne moraju baciti. Na lokalnom buvljaku sigurno ima heklica, igli za pletenje, vune i konca koje vi možete iskoristiti.

Ponovo iskoristi stvari koje želiš baciti. Ako ti se pulover ili šal ne sviđaju i ne želiš ga više nositi, ukrasi ga nekim novim detaljem, puloveru dodaj kapuljaču. Možeš i oporiti te ponovo isplesti pulover, šal ili čarape baš po svom guštu.

Recikliraj stvari koje su same po sebi izgubile svrhu, nemoj ih bacati. Plastične vrećice izreži na trake te s njima kukičaj. Po netu ima mnoštvo fenomenalnih radova koje možeš napraviti. Bilo da se radi o torbama, korpama, podmetačima za čaše… Limenke i plastične posude možeš obući u prelijepa pletena ili kukičana odjelca te ih iskoristiti za odlaganje igli i kukica. Od staklenki napravi romantične svjećnjake.

Iskoristi pletenje i kukičanje za podizanje svjesti o pitanjima okoliša. Podrži lokalnu inicijativu koja brine o otpadu vune. Ukoliko znaš da netko sam obrađuje, kupi ju, napravi barem jedan predmet od nje.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Pletenje.net (@pletenjenet)

Najveća promjena koju možete napraviti jest da koristite samo eko-prijateljsku pređu. Razmotriti prirodne postupke bojanja i humani tretman prema životinjama za vunu te biorazgradivost. Postoji i pređa biljnog podrijetla, ali to ne znači da je ekološki prihvatljivija. Mnogo je informacija o ovoj temi, tako da odvojite vrijeme i educirajte se.

I na kraju isheklaj si blazinice da ne koristiš kupovne, od ostataka pamučnog konca ispleti krpice za prašinu. Prilikom kupovine ne koristi plastične vrećice, ponesi svoju ručno rađenu. Iskoristi sve komadiće vune, kukičaj kvadratiće i spoji ih u dekicu, topić ili pernicu.

Koliko god je važno recikliranje i odvajanje otpada, puno je važnije ne stvaranje otpada. Malim promjenama možemo tome pridonijeti.