Blagdanska kapa - naslovna

Pletena blagdanska kapa

Pletena blagdanska kapa glavni je ukras svih blagdanskih okupljanja. Zanimljivost joj je upravo u tome što neodoljivo podsjeća na djeda Božičnjaka. Za izradu možete kombinirati različite uzorke. Sinonim za pletenje i jesu pletene kape i šalovi. Upravo zbog toga pletenje kapa neka bude vaša zanimacija. Kape mogu biti jednostavne, šarene i s uzorcima. Mogu biti s Pom- Pomom na vrhu kao i bez. Možete ih plesti na okrugle igle, setom igala s duplim vrhom, ali i koristeći samo dvije igle za pletenje. Ovisno o debljini vune koju koristite kape možete podjeliti na zimske i proljetne. Neke kape su isključivo modni dodatak. Neke su pak tu da nas štite od hladnoće i vjetra. Za pravu mjeru svakako zavirite u Tablicu veličina kape

Materijal za izradu: Pletena blagdanska kapa

Za izradu ove kape trebate 100 grama crvene vune, malo bijele te set od pet igala, iglu sa širokom ušicom i naravno škarice. Potrebno je poznavanje tehnike pletenja u krug.

Video upute

Video upute s našega kanala pomoći će vam da lakše ispletete i ostale radove. Ako ste lijevak nije problem. I za vas smo snimili korisne tutoriale. Pogledajte i ostale tehnike pletenja i napravite sami svoje radove. Radove objavite na društvenim mrežama i stavite #pletenjenet . Za više informacija posjetite naš Youtube kanal.

1. Korak

Bijelom vunom nametnite 72 očice na iglu za pletenje. Očice podijelite na četiri igle tako da na svakoj igli imate 18 očica. Jedan krug pletite sve očice pravo, sljedeći krug pletite sve očice krivo. Ponavljajte postupak deset krugova.

Klikni za veću sliku

2. Korak

Sada prelazite na rad s crvenom vunom. Bijelu nit presijecite malo dužu da poslije možete završiti i ušiti dio koji je ostao. Crvenom niti ćete plesti do kraja samo pravim bodom. S tim da ćete ponavljati do kraja kape korak 2 i korak 3. Prvo četiri kruga pletite sve očice pravo.

Klikni za veću sliku

3. Korak

Sada ćete početi oduzimati očice na sljedeći način. Svaki peti krug potrebno je da na prvoj igle ispletete prve dvije očice zajedno pravo, na drugoj igli pletete zadnje dvije očice zajedno pravo, na trećoj igli pletete prve dvije očice zajedno pravo, a na četvrtoj zadnje dvije očice zajedno pravo.Ostale očice pletete normalno pravim bodom Na taj način ćete ravnomjerno oduzeti očice s obje strane kape.

Klikni za veću sliku

4. Korak

Sve dok ne ostanete na zadnje dvije očice na svakoj igli potrebno je da četiri kruga pletete pravo bez oduzimanja , a u petom krugu da ponavljate oduzimanje kako je prikazano u trećem koraku.
Odrežite nit malo dulju, provucite ju kroz iglu sa širokom ušicom te pomoću nje skinite preostale očice s igli. Jako pritegnite kako bi vam se rad skupio i prišite s unutarnje strane kape.

Klikni za veću sliku

5. Korak

Napravite bijeli PomPom kao što je prikazano na https://pletenje.net/tehnike_pletenja/kako-napraviti-pompom/. Prišite ga na vrh kape. Vaša blagdanska kapa je završena.

Klikni za veću sliku