Džemper - naslovnica

Džemper

Pleteni džemper obučen uz traperice odlična su kombinacija. Spremni za izlazak! Pleteni džemperi san su svake pletilje. S obzirom da je pletenje džempera zahtjevnije od izrade šala mnoge pletilje se boje upuštanja u tu avanturu. Što je uzorak složeniji, izgled rukava neobičniji to će i sam rad biti teži. Složenost rada ovisi i o obliku vratnog izreza te izrezu oko rukava. Nemate li iskustva u pletenju krenite s jednostavnijom verzijom. Ovo je jednostavan sportski džemper i bilo koja boja mu odgovara. S obzirom da je rađen vrlo jednostavno svaka početnica ga može isplesti. Jedina napredna tehnika koju sam koristila je dodavanje očica i to na rukavima. Znači cijeli rad sam radila bez oduzimanja očica. Ravni rukavi, izrez oko vrata isto. Kako biste znali koliko očica uzeti da rad bude baš po vašoj mjeri pogledajte kako se preračunavaju  očice iz probnog uzorka.

Materijal za izradu

Potrebno vam je 400 grama vune, igle koje po broju odgovaraju kupljenoj vuni, škarice te igla sa širokom ušicom za spajanje dijelova. Ovaj džemper radila sam s Kartopu vunom kupljenom u https://bagatin-webshop.com/ . Izuzetno sam zadovoljna s njihovom uslugom, ali i kvalitetom vune koju sam kupila.

Video: Džemper

Nakon što pregledate pisane upute o izradu džempera bilo bi dobro da pogledate video u prilogu. Izrada džempera tada će biti puno lakša i jednostavnija. Za više informacija i video uradaka pretplatite se na naš Youtube kanal.

1. Korak

Neovisno o debljini vune i igala s kojima radite potrebno je da nametnete dobar broj očica. Najsigurniji način je da napravite probni uzorak te si preračunate broj potrebnih očica. Drugi način je da nametnete otprilike broj očica, napravite tri, četiri reda i primjerite. Ne volim davati točne mjere jer ne rade svi jednako te se rad može dosta razlikovati. Jedino trebate paziti da broj očica bude djeljiv s četiri.

Klikni za veću sliku

2. Korak

Prednju i stražnju stranu džempera radit ćete na jednak način. Napravit ćete dva jednaka dijela.
Svaki od dijelova radit ćete na sljedeći način.
Ja sam nametnula 74 očice jednostavnim nametanjem.
Nakon toga pasicu radite dvije očice pravo, dvije očice krivo i to tako 8 ili 10 redi. Koliko želite da vam pasica bude široka. Netko voli veću, a netko manju pasicu. Nakon što ste napravili pasicu radite glavni dio i to običnim glatkim bodom.
Nastavite plesti jedan red pravo, jedan krivo. S obzirom da rebrasti bod sužava rad, kada nastavite raditi glatkim bodom ne morate dodavati očice, rad će vam već biti proširen. Glatkim bodom pletite koliko želite, ovisno o dužini džempera.
Zadnjih deset redi svaki red radite isključivo prave očice. Tako ćete dobiti gornji dio koji se ne uvija. S obzirom da radim „lađa“ ovratnik oko vrata neće biti oduzimanja očica.
Završite rad. Na isti način napravite i drugi dio.

Klikni za veću sliku

3. Korak

Sad počinjete raditi rukave. Radite dva jednaka rukava. Ja sam si uz pomoć već ispletenih dijelova primjerila koliko mi treba za rukav očica.
Nametnila sam 40 očica ( opet je potrebno da broj očica bude djeljiv sa četiri). Rukav će biti na početku uži dok se kod ramena širi. Što znači da će biti potrebno dodavati očice.

Klikni za veću sliku

4. Korak

Prvih osam do deset redi radi se rebrastim bodom. Dvije očice pravo, dvije krivo. To će biti pasica rukava. Treba da bude elastična, što se najbolje postiže rebrastim bodom.
Zatim do kraja rukava raditi glatki bod. Jedan red pravo, jedan krivo.
Prvih deset redi radi se normalno, a zatim počinje dodavanje očica da bi se rukav proširio.
Svakih deset redi ili manje, ovisno koliko rukav trebate proširiti dodajete po jednu očicu sa svake strane. Očice nikada ne dodajete na prvoj niti na zadnjoj očici. Uvijek ih radite s prave strane tj. s one strane na kojoj radite prave očice.

Dodavanje radite tako da od druge očice ispletete dvije. Postupak je sljedeći. Prvo ispletete pravu očicu, ali radnu očicu ne ispustite s lijeve igle već desnom iglom ponovno ubodete u tu istu radnu očicu, ali sada ju pletete kao okrenutu pravu očicu i tek onda ispustite s lijeve igle. Na ovaj način ste dobili od jedne očice dvije.
Isti postupak ponovite i sa predzadnjom očicom u redu. Zadnju očicu ispletete pravo, okrenite rad i pletite normalno.
Nastavljate plesti do idućeg dodavanja očica.
Rukav ćete dovršiti kada vam dođe do dužine ispod pazuha. Ne treba ići dalje, pošto su rukavi predviđeni opušteni.
Završite rukav i napravite još jedan.

Klikni za veću sliku

5. Korak

Sada imate dva identična rukava. Okrenite rukave sa stražnje strane i uz pomoć spajalica spojite rukav da vam bude lakše šivanje. Iglom i vunom spojite rukav. Isto učinite i s drugim rukavom.

Klikni za veću sliku

6. Korak

Sada posložite dijelove rada kao na slici, pričvrstite spajalicama i spojite iglom i vunom. Uvijek spajate s unutrašnje strane rada da se šav poslije ne bi vidio. Pazite na vratu da samo par centimetara spojite sa svake strane kako bi ostao lijep i komotan vratni izrez.
Okrenite džemper i možete ga obući!

Klikni za veću sliku