pletena kapa za dugu kosu - naslovnica

Pletena kapa za dugu kosu

Pletena kapa za dugu kosu jako je zanimljivi modni trend. Zanimljivost joj je upravo u tome što nije posve zatvorena već ima prorez za kosu. Za izradu možete kombinirati različite uzorke. Sinonim za pletenje i jesu pletene kape i šalovi. Upravo zbog toga pletenje kapa neka bude vaša zanimacija. Kape mogu biti jednostavne, šarene i s uzorcima. Mogu biti s Pom- Pomom na vrhu kao i bez. Možete ih plesti na okrugle igle, setom igala s duplim vrhom, ali i koristeći samo dvije igle za pletenje. Ovisno o debljini vune koju koristite kape možete podjeliti na zimske i proljetne. Neke kape su isključivo modni dodatak. Neke su pak tu da nas štite od hladnoće i vjetra. Za pravu mjeru svakako zavirite u Tablicu veličina kape

Materijal za izradu: Pletena kapa za dugu kosu

Za izradu ove kape trebate 50 grama vune te set od pet igala, iglu sa širokom ušicom i naravno škarice. Potrebno je poznavanje tehnike pletenja u krug.

Video upute

Video upute s našega kanala pomoći će vam da lakše ispletete i ostale radove. Ako ste lijevak nije problem. I za vas smo snimili korisne tutoriale. Pogledajte i ostale tehnike pletenja i napravite sami svoje radove. Radove objavite na društvenim mrežama i stavite #pletenjenet . Za više informacija posjetite naš Youtube kanal.

Za više informacija i video upute posjetite naš Youtube kanal.

1. Korak

Potreban vam je set od pet igala i vuna. Nametnite po šesnaest očica na svaku od četiri igle. Pletite u krug dvije očice pravo, dvije krivo , tako da imate rebrasti bod. Tako pletite deset krugova.

Klikni za veću sliku

2. Korak

Idućih dvanaest redova pletite jednu očicu pravo, jednu krivo. U svakom idućem krugu iznad pravih očica radite krive i obrnuto tako da dobijete rižin bod.

Klikni za veću sliku

3. Korak

Nastavite plesti jednu očicu krivo jednu pravo, a na kraju druge igle tri očice završite kao kada završavate pletivo. Isto to napravite sa prve tri očice treće igle. Četvrtu iglu pletite normalno.

U idućem krugu kada dođete do očica koje ste završili na drugoj igli, pletivo ćete morati okrenuti i plesti unazad sa druge strane opet poštujući postupak da iznad pravih očica radite krive, a iznad krivih prave očice. Na ovaj način ćete plesti sljedećih šest redova.

U šestom redu kada ponovno dođete na kraj druge igle nametnite šest očica, tri prebacite na treću iglu i nastavite plesti u krug. Dobit čete četvrtasti otvor. Tako pletite dva kruga.

Klikni za veću sliku

4. Korak

Svaki drugi red na početku i kraju svake igle oduzmite po jednu očicu sve dok ne budete imali po jednu očicu na svakoj igli. Odrežite nit, provucite kroz preostale očice , stisnite i učvrstite.

Ukrase ćete napraviti tako što ćete vunu omotati oko dva prsta pedeset puta po sredini niti pričvrstiti i takve učvrstiti na rub otvora na kapi.

Klikni za veću sliku