običan rebrasti bod

Običan rebrasti bod

Mustra običan rebrasti bod je u biti ogledni primjerak tj. uzorak vašega budućeg rada. Napravite li je veličine 10*10 cm dobit ćete probni uzorak iz kojega ćete vidjeti kako će ona izgledati, njenu elastičnost. Moći ćete ustanoviti koja nit i broj igli najbolje odgovara za taj uzorak, a i preračunati broj potrebnih očica i redova za vaš budući rad.

Upute za izradu: običan rebrasti bod

Ovaj uzorak (običan rebrasti bod) plete se tako da se nametne paran broj očica.

  1. red plete se jedna očica pravo, jedna krivo i ponavlja postupak do kraja reda.

Postupak ponavljamo do kraja pletiva.

Zanimljivosti i upotreba

Nakon običnog glatkog boda ovo je najčešći uzorak. Jedan od osnovnih bodova pletenja. Koristi samo kombinaciju pravih i krivih oočica. Koristi se kod izrade pasica ili u dijelu rada kada želimo skupiti rad. S ovim uzorkom pletu se i šalovi i kape. Vrlo rastezljiv bod. Potreno vam je puno više vune nego kod običnog glatkog boda za izradu.

Video

Pratite upute iz priloga i lako ćete isplesti obični rebrasti bod. Svaka mustra se sastoji od raznih kombinacija tehnika pletenja koje se ponavljaju u jednakim intervalima. Da biste lakše savladali izradu pojedine mustre pomognite si našim detaljno opisanim tehnikama pletenja te video tutorialima na Youtube kanalu.