pleteni dugi prsluk

Pleteni dugi prsluk

Pleteni dugi prsluk jedan je od vječnih odjevnih predmeta. Pogodan za sva godišnja doba. Pleteni prsluci san su svake pletilje. S obzirom da je pletenje prsluka zahtjevnije od izrade šala mnoge pletilje se boje upuštanja u tu avanturu. Što je uzorak složeniji to će i sam rad biti teži. Nemate li iskustva u pletenju krenite s jednostavnijom verzijom. Ovo je jednostavan dugi prsluk i bilo koja boja mu odgovara. S obzirom da je rađen vrlo jednostavno svaka početnica ga može isplesti. Nema dodatnog oduzimanja ili dodavanja očica. Jedini složeniji dio je izrada orukavlja. Kako biste znali koliko očica uzeti da rad bude baš po vašoj mjeri pogledajte kako se preračunavaju očice iz probnog uzorka. Ja sam se odlučila za pletenje s dvije niti kako su nekada plele naše bake. Od dodatnih tehnika trebate znati kako nametnuti očice s lijeve strane.

Materijal za izradu

Potrebno vam je 800 grama vune, igle koje po broju odgovaraju kupljenoj vuni, škarice, kukica, igla sa širokom ušicom i jedan gumb. Koristila sam 400 grama vune u jednoj boji koja je bila bazna, a ostalo sam uzela razne boje koje sam kombinirala.

Video: Pleteni dugi prsluk

Nakon što pregledate pisane upute o izradu prsluka bilo bi dobro da pogledate video u prilogu. Izrada dugog prsluka tada će biti puno lakša i jednostavnija. Za više informacija i video uradaka pretplatite se na naš Youtube kanal.

1. Korak

Nametnite 110 očica. Dužina rada treba da bude 85 cm. Pletite cijeli rad glatkim bodom. Ponavljajte jedan red prave očice, jedan red krive očice. Tako pletite idućih 39 cm. Zadnji red ovog prvog dijela rada neka bude krivi bod.

Klikni za veću sliku

2. Korak

Sada pletite izrez za ruke. Radite prave očice. Nakon 20 cm pletenja, 20 cm završite kao što inače završavate rad, a zatim nastavite plesti pravo.

Klikni za veću sliku

3. Korak

U povratnom redu pletite krive očice, a zatim iznad završenih očica nametnite 20 cm očica. Ako ne znate kako pogledajte Kako nametnuti očice s lijeve strane. Do kraja reda pletite krive očice. Sada opet 39 cm pletite glatkim bodom, ponovite izradu izreza za rukav i još 39 cm ispletite običnim glatkim bodom, a zatim završite rad. Dijelove koji vam vise ušijte.

Klikni za veću sliku

4. Korak

Kukicom poluštapićima obradite rukave.

Klikni za veću sliku

5. Korak

Iznad izreza od rukava s kraće strane sašijte gumb. Sa suprotne strane na vrhu rada kukicom napravite omčicu za gumb. Napravite početnu omču, provucite kukicu kroz vrh rada i provucite očicu. Napravite 10 lančića i poluštapićem formirajte omčicu.
Rad vam je gotov.

Klikni za veću sliku