pleteni ruksak

Pleteni ruksak

Pleteni ruksak vrlo je popularan modni dodatak zadnjih par godina. Pogotovo tijekom zime, kada je vrijeme suho i hladno možete ih vidjeti i to najviše na mladim djevojkama. Koliko se heklane torbe nose ljeti toliko su pleteni ruksaci popularni zimi. Modeli su razni, ali oni vrećasti su najpopularniji. Možete koristiti različite vrste pređe tijekom izrade. Lepeza mustri pomoći će vam da svaki ruksak izgleda drugačije. Možete isplesti ruksak s dva lica. Ako ste pobornik Zero Waste koncepta života bez otpada tada ga svakako ispletite s domaćom vunom. Kada god ste u mogućnosti pokušajte izrađivati radove s domaćom vunom. Time direktno utjećete na smanjenje otpada s obzirom da je neprerađena vuna ekološki otpad. Pogotovo je dobra kod izrade torbi i ostalih predmeta koji ne idu direktno na kožu. Čvrsta je i gruba, ali izgleda fenomenalno. Težina izrade ovisi o izboru uzorka s kojim pletete.

Materijal za izradu: Pleteni ruksak

Za pleteni ruksak trebate 300 do 400 grama vune, igle za pletenje odgovarajućeg broja. Od dodatnog pribora trebate kukicu za heklanje, škarice te iglu sa širokom ušicom za šivanje.

Video upute

Svakako pogledajte video u prilogu kako bi što ljepše i kvalitetnije ispleli svoj prvi ruksak. Za ostale tehnike pratite me na YouTube kanalu. Gotove radove objavite i u opisu stavite #pletenjenet .

1. Korak

Nametnite 50 očica. Zatim pletite:

1. red pletite jednu očicu pravo, drugu krivo do kraja reda .
2. red ispletite jednu očicu pravo, jednu krivo. Sada izradite GULICU. Do kraja reda ponavljajte : jednu očicu krivo, pravo, krivo, GULICA .
3. red pletite jednu očicu pravo, jednu krivo do kraja reda .
4. red pletite jednu očicu pravo, jednu krivo do kraja reda .
5. red pletite jednu očicu pravo, jednu krivo do kraja reda .
6. red ispletite jednu očicu pravo, jednu krivo, jednu pravo, jednu krivo. Sada izradite GULICU. Do kraja reda ponavljajte : jednu očicu krivo, pravo, krivo, GULICA .
7. red pletite jednu očicu pravo, jednu krivo do kraja reda .
8. red pletite jednu očicu pravo, jednu krivo do kraja reda .
9. red pletite jednu očicu pravo, jednu krivo do kraja reda .
Cijelo vrijeme ponavljajte postupak od 2. do 9. reda. Potrebno je da imate 9 redi GULICA.
GULICA se izrađuje tako da ispletete pravu očicu, ali ju ne skinete s radne igle već napravite jedan navoj, opet pravu očicu, navoj, pravu očicu. Sada očice s desne igle vratite na lijevu iglu. Provucite iglu kroz sve očice, zahvatite radnu nit i provucite. zahvatite radnu nit i provucite kroz očicu na desnoj igli ( kao da heklate ).

Klikni za veću sliku

2. Korak

35 redi pletite jednu očicu pravo, jednu krivo.

Klikni za veću sliku

3. Korak

U ovom redu izrađujete rupice za vrpce. Pletete jednu očicu pravo, krivo, pravo, krivo, navoj, dvije očice zajedno pravo. Ponavljate do kraja reda.
Idući cijeli red pletete jednu očicu pravo, jednu krivo.

Klikni za veću sliku

4. Korak

Završite rad. Ispletite još jedan identičan primjerak.

Klikni za veću sliku

5. Korak

Oba rada spojite jedan na drugi tako da vam gulice budu s vanjske strane. Heklicom spojite strane poluštapićima. Gornji dio gdje su rupice ne spajate.

Klikni za veću sliku

6. Korak

Sada kukicom napravite dvije trake.
Izradite lančiće do dužine 115 cm. U povratnom redu u svaku očicu napravite poluštapić.

Klikni za veću sliku

7. Korak

Jednu traku provucite s prednje, a drugu sa stražnje strane rada i spojite na dnu ruksaka.
Sve dijelove koji vam vire ušijte iglom sa širokom ušicom.

Klikni za veću sliku