sal s kapuljacom

Šal s kapuljačom

Šal s kapuljačom mnogima se čini jako neobičan. Ali u svakom slučaju dobra je alternativa mladim curama koje ne žele nositi kape. Ovako će ih više podsjećati na njima omiljene hudice pa će ih rado nositi. Šalovi su i inače asocijacija za pletene radove. Štrikanje počinje izradom šalova. Pogodni su za vježbanje jer se cijelom dužinom rada plete isti uzorak. Ako niste iskusni u pletenju netko vam može započeti i završiti rad, a vi samo pletete sredinu. Šalovi mogu biti dugački, kratki, okrugli. Uzorak kojim se plete šal ne smije se uvijati, mora ostavljati ravne rubove. U protivnom šal ne bude lijep. Sviđa li vam se mustra kojoj se rubovi uvijaju, tada prve tri očice i zadnje tri očice u redu pletite samo pravo. Tako ćete svaki uzorak izravnati. Šalove možete plesti sebi, ukućanima, ali i u humanitarne svrhe. Ovisno o debljini vune biti će zimski, proljetni…

Materijal za izradu: Šal s kapuljačom

Za ovaj šal trebate 250 grama vune i igle broj 6. Od dodatnog pribora trebate škarice i iglu sa širokom ušicom. Što deblja vuna i deblje igle šal će biti mekši i topliji, a njegova izrada brža i lakša. Duljina šala ovisi vam o količini vune koju imate. Potrošite ju svu!

Video upute

Uz video upute lakše ćete isplesti i složenije radove. Ispadne lii vam očica ili trebate oporiti dio rada i za to smo snimili tutoriale. Za više infromacija pogledajte naš Youtube kanal.

1. Korak

Nametnite 30 očica jednostavnim nametanjem i svaki red radite na isti način. Sve očice pletite pravo.

Klikni za veću sliku

2. Korak

Ponavljate dok vam dužina šala ne bude 1,5 do 2 metra.
Završite rad tehnikom koju volite.
Provucite iglu kroz dvije očice, zahvatite nit i provucite. Novu očicu vratite na radnu iglu i ponavljajte postupak dok vam ne ostane zadnja očica na igli. Odrežite nit, provucite kroz tu očicu i završite.
Ako ne želite kapuljaču na šalu, šal vam je gotov i možete ga koristiti.

Klikni za veću sliku

3. Korak

Trebate izraditi kapuljaču.
Nametnite 38 očica.
Ponavljajte iduća dva reda:
Prvi red pletite sve očice pravo.
Drugi red 8 očica pletite pravo, ostale krivo, a zatim zadnju očicu u redu pletite pravo.

Klikni za veću sliku

4. Korak

Dužina rada treba biti 60 cm.
Završite.

Klikni za veću sliku

5. Korak

Preklopite rad kao na slici i iglom sa širokom ušicom sašijte jednu bočnu stranu.

Klikni za veću sliku

6. Korak

Preklopite šal i kapuljaču sašijte za šal. Rad okrenite i šal je završen.

Klikni za veću sliku