Sportski džemper

Sportski džemper obučen uz traperice ili tajice odlična su kombinacija za vožnju biciklom ili šetnju. Pleteni džemperi san su svake pletilje. S obzirom da je pletenje džempera zahtjevnije od izrade šala mnoge pletilje se boje upuštanja u tu avanturu. Što je uzorak složeniji, izgled rukava neobičniji to će i sam rad biti teži. Složenost rada ovisi i o obliku vratnog izreza te izrezu oko rukava. Nemate li iskustva u pletenju krenite s jednostavnijom verzijom. Ovo je jednostavan sportski džemper i bilo koja boja mu odgovara. Pleten je običnim rebrastim bodom i okruglim vratnim izrezom. S obzirom da je rađen vrlo jednostavno svaka početnica ga može isplesti. Kako biste znali koliko očica uzeti da rad bude baš po vašoj mjeri pogledajte kako se preračunavaju  očice iz probnog uzorka.

 

View this post on Instagram

 

Objavu dijeli Pletenje.net (@pletenjenet)

Materijal za izradu

Prije nego počnete izradu potrebno vam je 400 gr vune, igle različitih brojeva npr. jedne igle broj 5 i jedne broj 6. Trebate i set igala s duplim vrhom za kružno pletenje. S njima ćete izraditi ovratnik na džemperu.

Video: Sportski džemper

Nakon što pregledate pisane upute o izradu džempera bilo bi dobro da pogledate video u prilogu. Izrada džempera tada će biti puno lakša i jednostavnija. Za više informacija i video uradaka pretplatite se na naš Youtube kanal.

1. Korak

Neovisno o debljini vune i igala s kojima radite potrebno je nametnuti ispravan broj očica. Najsigurniji način je da napravite probni uzorak rebrastim bodom te preračunate broj potrebnih očica. Drugi način je da nametnete otprilike broj očica, napravite tri, četiri reda i primjerite. Ne volim davati točne mjere jer ne rade svi jednako te se rad može dosta razlikovati. Jedino trebate paziti da broj očica bude paran.

Klikni za veću sliku

2. Korak

Prvo ćemo izraditi leđa.
Ja sam nametnula 112 očica na igle broj 5 i to mi je potrebno za 50 cm širine rada.
Prvih deset centimetara pletem iglama broj 5 i to običnim rebrastim bodom. Prvu očicu u redu samo prebacim kao da radim pravu očicu, a dalje do kraja reda pletem jednu očicu krivo, jednu pravo. Red završavam s krivom očicom. Taj prvi dio je pasica i on će biti nešto uži i čvršći s obzirom da se radi s manjim iglama.
Ostatak rada se radi iglama broj 6 istim rebrastim bodom. Kada je rad visine 50 cm samo se završi nekom od tehnika koju znate.

Klikni za veću sliku

3. Korak

Sada radimo prednju stranu. Na njoj je važno pravilno napraviti otvor za okrugli vratni izrez.
Nametnite 112 očica na igle broj 5 kako kod stražnje strane.
Prvih deset centimetara pletite iglama broj 5 i to običnim rebrastim bodom. Prvu očicu u redu samo prebacite kao da radite pravu očicu, a dalje do kraja reda pletite jednu očicu krivo, jednu pravo. Red završite s krivom očicom. Taj prvi dio je pasica i on će biti nešto uži i čvršći s obzirom da se radi s manjim iglama.
Ostatak rada se radi iglama broj 6 istim rebrastim bodom. Kada rad dođe do visine 45 cm počinjete raditi okrugli vratni izrez. Postupak izrade je nešto složeniji od ostatka rada.
Broj očica koje ste nametnuli podijelite sa 4. Kod mene je to (112/4) 28 očica. Krenut ću od sredine i prema lijevo i desno izbrojiti po 14 očica. Dobila sam 28 srednjih očica koje ću označiti tamnom niti da lakše prepoznam.

Klikni za veću sliku

4. Korak

Nastavljam normalno plesti običnim rebrastim bodom do prve trakice koju sam označila.
Tih 28 srednjih očica potrebno je završiti. Znači dalje nastavljam raditi tako što ću provući iglu kroz dvije očice, zahvatiti nit, napraviti očicu. Tu očicu vraćam na radnu iglu i ponavljam postupak. Ne moram prebrojavati očice već radim do druge označene trakice. Znači 28 srednjih očica će biti završeno.
Od označenog mjesta do kraja reda nastavljam plesti običnim rebrastim bodom.
Sada na igli imam 42 očice sa lijeve strane, 28 završenih i 42 očice sa desne strane.
Prvo radim sa 42 očice sa desne strane.
Sljedeći postupak ponavljamo tri do četiri puta. Dok ne dođemo do veličine rada kao i leđa.
Normalno pratimo uzorak do zadnje tri očice u redu, a tada dvije predzadnje napravimo zajedno pravo. Zadnju očicu napravimo krivo.
42 očice s lijeve strane ne diramo. Možemo ih prebaciti na pomoćnu iglu, ali i ne moramo.
Okrećemo rad i prvu očicu prebacimo kao pravu, a sljedeće dvije očice napravimo zajedno krivo. Nastavljamo do kraja reda plesti rebrastim bodom kako nas uzorak traži.
Ponavljamo do 5 cm visine i završimo desnu stranu. Odrežemo nit i prelazimo na lijevu stranu rada.
Sada radimo sa 42 očice s lijeve strane.
Sljedeći postupak ponavljamo tri do četiri puta.
Radnu nit ostavimo malo dužu te prvu očicu ispletemo pravo. Sljedeće dvije očice napravimo zajedno pravo s tim da igu provlačimo kroz očice sa stražnje strane. Nastavimo plesti rebrastim bodom do kraja reda.
Okrećemo rad prvu očicu prebacimo kao pravui pletemo običnim rebrastim bodom. Predzadnje dvije očice napravimo zajedno krivo i zadnju očicu pravo.
Ponavljamo do 5 cm visine i završimo i lijevu stranu.

Klikni za veću sliku

5. Korak

Potrebno je isplesti rukave. Nametnite polovinu očica koju ste uzeli za rad. Ja trebam nametnuti 56 očica za rukav na igle broj 5. Pletem rebrastim bodom 10 cm, a ostatak rukava iglama broj 6. Dužina rukava je 50 cm. Dužinu ćete izmjeriti od dlana do pazuha.
Potrebno je napraviti i drugi rukav.

Klikni za veću sliku

6. Korak

Dijelove rada međusobno spojite.
Preklopite rukave po dužini i spojite iglom sa širokim vrhom nekom od tehnika koja vam najbolje ide. Prednju stranu spojite sa stražnjom s tim da ostavite otvore za rukave. Oni moraju biti od 17-25 cm, ovisno o debljini vaših ruku.
Rukave spojite za tijelo rada.
S obzirom na boju rada i rebrasti bod šav će biti neprimjetan.

Klikni za veću sliku

7. Korak

Zadnji detalj na džemperu radite završavanjem ovalnog izreza. Potreban vam je set igala sa duplim vrhom. Morate podići očice oko ovratnika kako biste ga lijepo dovršili. Najlakše ćete to učiniti ako radnu nit ostavite malo dužu i prislonite na rad. Iglu provucite kroz očicu na radu ( uvijek provlačite kroz vanjsku nit na radu), zahvatite nit i provucite. Podigli ste prvu očicu. Ponavljajte postupak oko cijelog ovratnika tako što ćete očice rasporediti na četiri igle.

Klikni za veću sliku

8. Korak

Tri kruga pletite običnim rebrastim bodom i završite. Ovratnik ste lijepo izradili i džemper je gotov.
Okrenite džemper i možete ga obući!

Klikni za veću sliku