listopad

Listopad – mjesec u kojem pletite roza bojom

Listopad je mjesec podizanja svjesti i borbe protiv raka dojke. To je vrijeme kada se svi zajedno trebamo podsjetiti kako je vrijeme da se počnemo brinuti o svom zdravlju, ali i u većoj mjeri pomoći onima koji su već oboljeli. Uz sve dijagnostičke metode, samopregled dojki i dalje ostaje najdostupnija metoda ranog otkrivanja karcinoma dojke i treba ga provoditi redovito, svaki mjesec. Postoje mnoge stranice s detaljnim uputama kako se pravilno pregled treba izvesti, što je od velike važnosti. Video o samopregledu grudi koji je za Nismo same snimila Ida Prester do sada je spasio najmanje šest života!

Simbol „ružičasta vrpca“ je znak sudjelovanja, solidarnosti i potpore svim oboljelima od raka dojke. Dan ružičaste vrpce obilježava se prve subote u mjesecu listopadu. Čak i ako vam roza nije omiljena boja ovaj mjesec isheklajte roza vrpcu koju koristite kao privjesak za ključeve ili mali broš.

Potrudite se barem jedan rad napraviti u roza boji. Rozom bojom podsjetite sebe, ali i svoje bližnje na pregled koji trebate napraviti. Potaknite i druge kolegice da pletu roza bojom.

Postoji mnoštvo radova koje možete izraditi, ali i dobro iskombinirati sa već postojećim radovima. Napravite šal, kapu, traku za glavu, torbu ili gumicu za kosu. Ponosno noseći svoje radove pridružite se mnogim akcijama u vašoj sredini kako biste podržale njihove projekte. Uključite se u kampanju ” U listopadu nosimo roza” koju organizira udruga Nismo same. Slikajte se u svojim roza radovima i pošaljite im svoje roza fotografije.

Više o projektima i radu pojedinih udruga možete pogledati na sljedećim stranicama:

Udruga Europa Donna Hrvatska

Nismo same

Sve za nju Udruga žena oboljelih od raka.