cvjetići uzorak

Cvjetići

Mustra cvjetići je u biti ogledni primjerak tj. uzorak vašega budućeg rada. Napravite li je veličine 10*10 cm dobit ćete probni uzorak iz kojega ćete vidjeti kako će ona izgledati, njenu elastičnost. Moći ćete ustanoviti koja nit i broj igli najbolje odgovara za taj uzorak, a i preračunati broj potrebnih očica i redova za vaš budući rad.

Upute za izradu uzorka cvjetići

Ovaj uzorak (cvjetići) plete se tako da se nametne broj očica djeljiv s četiri, a zatim plete

  1. red sve očice krivo.
  2. od prve očice napravimo tri očice tako da ne skidajući očicu s lijeve igle napravimo jednu očicu pravo, jednu krivo, jednu pravo, nakon toga tri očice radimo zajedno krivo i ponavljamo postupak do kraja reda.
  3. red sve očice radimo krivo.
  4. red tri očice zajedno krivo, a zatim od sljedeće očice napravimo tri očice tako da ne skidajući očicu s lijeve igle napravimo jednu očicu pravo, jednu krivo, jednu pravo.

do kraja pletiva ponavljamo postupak od prvog do četvrtog reda.

Zanimljivosti i upotreba

Cvjetići su uvijek zanimljivi za pletenje. Pletu se vrlo jednostavno i upotpunjuju svaki rad. Možete ih dodavati koliko god želite u pojedinom radu.

Video upute

Za lakšu izradu cvjetića pogledajte video iz priloga. Svaka mustra se sastoji od raznih kombinacija tehnika pletenja koje se ponavljaju u jednakim intervalima. Da biste lakše savladali izradu pojedine mustre pomognite si našim detaljno opisanim tehnikama pletenja te video tutorialima na Youtube kanalu.