kombinacija križanih očica

Kombinacija križanih očica

Mustra kombinacija križanih očica je u biti ogledni primjerak tj. uzorak vašega budućeg rada. Napravite li je veličine 10*10 cm dobit ćete probni uzorak iz kojega ćete vidjeti kako će ona izgledati, njenu elastičnost. Moći ćete ustanoviti koja nit i broj igli najbolje odgovara za taj uzorak, a i preračunati broj potrebnih očica i redova za vaš budući rad.

Ovaj uzorak (kombinacija križanih očica) radimo tako da nametnemo broj očica djeljiv s četiri.

  1. red dvije očice križamo u desno. (Prvo ispletemo drugu očicu pravo, ali ju ne ispustimo s igle, zatim ispletemo prvu očicu pravo i obje zajedno ispustimo s lijeve igle). Zatim dvije očice križamo u lijevo. (Prvo ispletemo drugu očicu okrenuto pravo. Ne ispustimo ju s igle, zatim ispletemo prvu očicu pravo i obje zajedno ispustimo s lijeve igle.)
  2. red pletemo sve očice krivo.
  3. red dvije očice križamo u lijevo. (Prvo ispletemo drugu očicu okrenuto pravo, ali ju ne ispustimo s igle, zatim ispletemo prvu očicu pravo i obje zajedno ispustimo s lijeve igle.) Zatim dvije očice križamo u desno. (Prvo ispletemo drugu očicu okrenuto pravo, ali ju ne ispustimo s igle, zatim ispletemo prvu očicu pravo i obje zajedno ispustimo s lijeve igle.)
  4. red pletemo sve očice krivo.

Do kraja pletiva ponavljati postupak od prvog do četvrtog reda.

Svaka mustra se sastoji od raznih kombinacija tehnika pletenja koje se ponavljaju u jednakim intervalima. Da biste lakše savladali izradu pojedine mustre pomognite si našim detaljno opisanim tehnikama pletenja te video tutorialima na našem Youtube kanalu.