kosi oraščići

Kosi oraščići

Mustra kosi oraščići je u biti ogledni primjerak tj. uzorak vašega budućeg rada. Napravite li je veličine 10*10 cm dobit ćete probni uzorak iz kojega ćete vidjeti kako će ona izgledati, njenu elastičnost. Moći ćete ustanoviti koja nit i broj igli najbolje odgovara za taj uzorak, a i preračunati broj potrebnih očica i redova za vaš budući rad.

Upute za izradu: kosi oraščići

Ovaj uzorak (kosi oraščići) radimo tako da nametnemo broj očica djeljiv s šest.

  1. red pletemo sve očice pravim bodom.
  2. red pletemo sve očice krivim bodom.
  3. red pletemo tri očice pravo, tri očice stavimo na pomoćnu iglu i oko njih omotamo nit deset puta, zatim očice s pomoćne igle ispletemo pravo i ponavljamo postupak do kraja reda.

Do kraja pletiva ponavljamo postupak od drugog do trećeg reda.

Zanimljivosti i upotreba

Oraščići su motiv koji daje posebni štih na vaše pletene odjevne predmete. Biti će prikladan za zimske pulovere, maje, kardigane, ali i štucne te čarape.

Video upute

Uz video tutorial iz priloga uzorak ćete uspjeti napraviti bez puno teškoća. Svaka mustra se sastoji od raznih kombinacija tehnika pletenja koje se ponavljaju u jednakim intervalima. Da biste lakše savladali izradu pojedine mustre pomognite si našim detaljno opisanim tehnikama pletenja te video tutorialima na Youtube kanalu.