lažne pletenice

Lažne pletenice

Mustra lažne pletenice je u biti ogledni primjerak tj. uzorak vašega budućeg rada. Napravite li je veličine 10*10 cm dobit ćete probni uzorak iz kojega ćete vidjeti kako će ona izgledati, njenu elastičnost. Moći ćete ustanoviti koja nit i broj igli najbolje odgovara za taj uzorak, a i preračunati broj potrebnih očica i redova za vaš budući rad.

Upute za izradu: lažne pletenice

Ovaj uzorak (lažne pletenice) radimo tako da nametnemo broj očica djeljiv s četiri.

  1. red pletemo jednu očicu krivo, tri pravo i ponavljamo do kraja reda.
  2. red tri očice zajedno ispletemo krivo, ali ne ispustimo ih s igle nego ispletemo još jednu očicu pravo i jednu očicu krivo tek onda ispustimo očice s lijeve igle, zatim jednu očicu pletemo pravo i ponavljamo do kraja reda.
  3. red pletemo jednu očicu krivo, tri pravo i ponavljamo do kraja reda.
  4. red pletemo tri očice pravo, jednu očicu krivo i ponavljamo do kraja reda.

Do kraja pletiva ponavljamo postupak od prvog do četvrtog reda.

Zanimljivosti i upotreba

Vrlo zanimljiv bod. Potrebno je poznavanje dodatnih tehnika pletenja, a ne samo izrade pravih i krivih očica. Tijekom pletenja potrebno je biti koncentriran na rad. Ovaj uzorak jako lijepo pristaje n azimske džempere i maje.

Video upute

Svaka mustra se sastoji od raznih kombinacija tehnika heklanja koje se ponavljaju u jednakim intervalima. Da biste lakše savladali izradu pojedine mustre pomognite si našim detaljno opisanim tehnikama heklanja te video tutorialima na Youtube kanala.