Mrežica uzorak

Mrežica uzorak

Mustra (mrežica uzorak) je u biti ogledni primjerak tj. uzorak vašega budućeg rada. Napravite li je veličine 10*10 cm dobit ćete probni uzorak iz kojega ćete vidjeti kako će ona izgledati, njenu elastičnost. Moći ćete ustanoviti koja nit i broj igli najbolje odgovara za taj uzorak, a i preračunati broj potrebnih očica i redova za vaš budući rad.

Upute za izradu

Mrežica uzorak radimo tako da nametnemo paran broj očica i pletemo sa što debljim iglama.

  1. red pletemo sve očice pravim bodom.
  2. red prvo stavimo jedan navoj (od naprijed prema iza počevši s prednje strane), zatim pletemo dvije očice zajedno krivo i ponavljamo postupak do kraja reda.

Do kraja pletiva ponavljamo postupak od prvog do drugog reda.

Zanimljivosti i upotreba

Mrežasti uzorci su jako zanimljivi, prozračni. Pogodni su za ljetne i proljetne bluze i topiće. Danas su jako moderne mrežaste torbe za kupovinu, a ovaj uzorakje upravo savršen za njih. Što je nit tanja , a igle deblje to će vam okna na mrežici biti veća.

Video: Mrežica uzorak

Za lakše razumjevanje izrade uzorka pogledajte video iz priloga. Svaka mustra se sastoji od raznih kombinacija tehnika pletenja koje se ponavljaju u jednakim intervalima. Da biste lakše savladali izradu pojedine mustre pomognite si našim detaljno opisanim tehnikama pletenja te video tutorialima na našem Youtube kanalu.