mrežica

Mrežica

Mustra mrežica je u biti ogledni primjerak tj. uzorak vašega budućeg rada. Napravite li je veličine 10*10 cm dobit ćete probni uzorak iz kojega ćete vidjeti kako će ona izgledati, njenu elastičnost. Moći ćete ustanoviti koja nit i broj igli najbolje odgovara za taj uzorak, a i preračunati broj potrebnih očica i redova za vaš budući rad.

Upute za izradu

Ovaj uzorak (mrežica) radimo tako da nametnemo paran broj očica.

  1. red do kraja reda pletemo jedan navoj (omotamo nit oko desne igle počevši s prednje strane odozdo prema gore). Zatim pletemo dvije očice zajedno krivo i ponavljamo postupak do kraja reda.

Stalno ponavljamo postupak kao u prvom redu.

Zanimljivosti i upotreba

Mrežasti uzorci odlični su za ljetne maje i haljine. Brzo se izrađuju, prozračni su. Torbe i vrećice za kupovinu isto možete izrađivati mrežastim uzorkom. Pletete li s tanjom niti, a debljim iglama mrežica će biti to veća. Nosite li kape kao modni dodatak, ovim uzorkom imat ćete unikatnu kapu.

Video

Pratite li video iz priloga jednostavno ćete i sami isplesti mrežicu. Svaka mustra se sastoji od raznih kombinacija tehnika pletenja koje se ponavljaju u jednakim intervalima. Da biste lakše savladali izradu pojedine mustre pomognite si našim detaljno opisanim tehnikama pletenja te video tutorialima na našem Youtube kanalu.