obrnuti bod tkanja

Obrnuti bod tkanja

Mustra obrnuti bod tkanja je u biti ogledni primjerak tj. uzorak vašega budućeg rada. Napravite li je veličine 10*10 cm dobit ćete probni uzorak iz kojega ćete vidjeti kako će ona izgledati, njenu elastičnost. Moći ćete ustanoviti koja nit i broj igli najbolje odgovara za taj uzorak, a i preračunati broj potrebnih očica i redova za vaš budući rad.

Upute za izradu: obrnuti bod tkanja

Za ovaj uzorak (obrnuti bod tkanja) nametnite paran broj očica.

  1. red pletite jednu očicu krivo, jednu prebacite kao krivu očicu s tim da nit držite iza pletiva i ponavljajte do kraja reda.
  2. red pletite jednu očicu pravo, jednu prebacite kao krivu očicu s tim da nit držite ispred pletiva i ponavljajte do kraja reda.

Do kraja pletiva ponavljajte prvi i drugi red.

Zanimljivosti i upotreba

Kao što i sam naziv uzorka kaže radi se o vrsti boda koji podsjeća na tkanje. Što znači da je sam rad puno gušći i čvršći. Nema mekoće u radu. Pogodan je za podmetaće, tepihe i razne podloške.

Video

Svaka mustra se sastoji od raznih kombinacija tehnika pletenja koje se ponavljaju u jednakim intervalima. Da biste lakše savladali izradu pojedine mustre pomognite si našim detaljno opisanim tehnikama pletenja te video tutorialima na našem Youtube kanalu.