očice križane u lijevo

Očice križane u lijevo

Mustra (očice križane u lijevo) je u biti ogledni primjerak tj. uzorak vašega budućeg rada. Napravite li je veličine 10*10 cm dobit ćete probni uzorak iz kojega ćete vidjeti kako će ona izgledati, njenu elastičnost. Moći ćete ustanoviti koja nit i broj igli najbolje odgovara za taj uzorak, a i preračunati broj potrebnih očica i redova za vaš budući rad.

Upute za izradu: očice križane u lijevo

 Ovaj uzorak (očice križane u lijevo) radimo tako da nametnemo paran broj očica.

  1. red do kraja reda križamo po dvije očice u lijevo (prvo ispletemo drugu očicu okrenuto pravo, ali ju ne ispustimo s igle, zatim ispletemo prvu očicu pravo i obje zajedno ispustimo s lijeve igle).
  2. red pletemo sve očice krivim bodom.

Do kraja pletiva ponavljati postupak od prvog do drugog reda.

Zanimljivosti i upotreba

Vrlo zanimljiv bod pogotovo želite li izaći iz monotonije pravih i krivih očica. Ovim bodom postići ćete zanimljiv efekt križanja očica. Kod ovoga uzorka lice i naličje rada se razlikuju pa uzorak koristite kod izrade maja, jastučnica, džempera.

Video

Svaka mustra se sastoji od raznih kombinacija tehnika pletenja koje se ponavljaju u jednakim intervalima. Da biste lakše savladali izradu pojedine mustre pomognite si našim detaljno opisanim tehnikama pletenja te video tutorialima na našem Youtube kanalu.