okna - uzorak

Okna

Mustra je u biti ogledni primjerak tj. uzorak vašega budućeg rada. Napravite li je veličine 10*10 cm dobit ćete probni uzorak iz kojega ćete vidjeti kako će ona izgledati, njenu elastičnost. Moći ćete ustanoviti koja nit i broj igli najbolje odgovara za taj uzorak (okna), a i preračunati broj potrebnih očica i redova za vaš budući rad.

Za ovaj uzorak (okna) nametnite broj očica djeljiv s osam.

 1. red pletite sve očice kao prave očice.
 2. red pletite sve očice kao krive očice.
 3. red dvije očice stavite na pomoćnu iglu i držite ispred pletiva, dvije očice ispletite pravo, zatim ispletite pravo očice s pomoćne igle, dvije očice stavite na pomoćnu iglu i držite iza pletiva, dvije očice pletite pravo, a zatim pravo  očice s pomoćne igle i ponavljajte do kraja reda.
 4. red pletite sve očice kao krive očice.
 5. red pletite sve očice kao prave očice.
 6. red pletite sve očice kao krive očice.
 7. red pletite sve očice kao prave očice.
 8. red pletite sve očice kao krive očice.
 9. red dvije očice stavite na pomoćnu iglu i držite iza pletiva, dvije očice ispletite pravo, zatim ispletite pravo očice s pomoćne igle, zatim dvije očice stavite na pomoćnu iglu i držite ispred pletiva, dvije očice pletite pravo, a zatim pravo očice s pomoćne igle i ponavljajte do kraja reda.
 10. red pletite sve očice kao krive očice.
 11. red pletite sve očice kao prave očice.
 12. red pletite sve očice kao krive očice.

Do kraja pletiva ponavljajte postupak od prvog do dvanaestog reda.

Svaka mustra se sastoji od raznih kombinacija tehnika pletenja koje se ponavljaju u jednakim intervalima. Da biste lakše savladali izradu pojedine mustre pomognite si našim detaljno opisanim tehnikama pletenja te našim Youtube kanalom.