prozorčići - uzorak

Prozorčići

Mustra je u biti ogledni primjerak tj. uzorak vašega budućeg rada. Napravite li je veličine 10*10 cm dobit ćete probni uzorak iz kojega ćete vidjeti kako će ona izgledati, njenu elastičnost. Moći ćete ustanoviti koja nit i broj igli najbolje odgovara za taj uzorak (prozorčići), a i preračunati broj potrebnih očica i redova za vaš budući rad.

Postupak izrade: prozorčići

Za ovaj uzorak nametnite neparan broj očica.

  1. red pletite jednu očicu pravo, jednu prebacite kao krivu očicu s tim da nit držite ispred pletiva i ponavljajte do kraja reda.
  2. red pletite sve očice kao krive očice.

Do kraja pletiva ponavljajte prvi i drugi red.

Zanimljivosti i upotreba

Uzorci s očicama koje samo prebacujete su puno čvršći, manje elastični od običnih uzoraka. Pogodni su za podmetače i torbe. Očicu prebacujete kao krivu očicu tako da nit držite ispred pletiva, a očicu zahvatite s desna na lijevo i bez izrade prebacite na desnu iglu.

Video

Video upute mogu vam pomoći da lakše ovladate tehnikama uz koje ćete bez problema pratiti mustre i uzorke sa stranice. Svaka mustra se sastoji od raznih kombinacija tehnika pletenja koje se ponavljaju u jednakim intervalima. Da biste lakše savladali izradu pojedine mustre pomognite si našim detaljno opisanim tehnikama pletenja te našim Youtube kanalom.