Prugice uzorak

Prugice

Mustra je u biti ogledni primjerak tj. uzorak vašega budućeg rada. Napravite li je veličine 10*10 cm dobit ćete probni uzorak iz kojega ćete vidjeti kako će ona izgledati, njenu elastičnost. Moći ćete ustanoviti koja nit i broj igli najbolje odgovara za taj uzorak (prugice), a i preračunati broj potrebnih očica i redova za vaš budući rad.

Postupak izrade: prugice

Za ovaj uzorak prugice nametnite paran broj očica.

  1. red pletite sve očice kao krive očice.
  2. red pletite jednu očicu pravo, jednu prebacite kao krivu očicu s tim da nit držite ispred pletiva i ponavljajte do kraja reda.

Do kraja pletiva ponavljajte postupak od prvog do drugog reda.

Zanimljivosti i upotreba

Uzorak prugice je uzorak sa dva lica. Osim izrade pravih i krivih očica koristi tehniku prebacivanja očica. Očice možete prebacivati kao krive ili kao prave očice. Kod prebacivanja očica kao krivih nit mora biti ispred rada. Očica se ne izrađuje, već se samo prebaci sa lijeve igle na desnu. Takvi radovi su krući i čvršći. Pogodni su za podmetače.

Video

Svaka mustra se sastoji od raznih kombinacija tehnika pletenja koje se ponavljaju u jednakim intervalima. Da biste lakše savladali izradu pojedine mustre pomognite si našim detaljno opisanim tehnikama pletenja te našim Youtube kanalom.