široki stupići

Široki stupići

Uzorak široki stupići je u biti ogledni primjerak tj. uzorak vašega budućeg rada. Napravite li je veličine 10*10 cm dobit ćete probni uzorak iz kojega ćete vidjeti kako će ona izgledati, njenu elastičnost. Moći ćete ustanoviti koja nit i broj igli najbolje odgovara za taj uzorak, a i preračunati broj potrebnih očica i redova za vaš budući rad.

Postupak izrade: široki stupići

Ovaj uzorak pletemo tako da nametnemo broj očica djeljiv s osam.

  1. red pletemo četiri očice krivo, četiri pravo i ponavljamo postupak do kraja reda.
  2. red pletemo sve očice pravo.

Do kraja pletiva potrebno je ponavljati postupak od prvog reda.

Zanimljivosti i upotreba

Kod ovog uzorka je najprivlačnija njegova jednostavnost. Tijekom cijelog rada ponavlja se postupak od prva dva reda. Tako da pletenje ovim uzorkom ima terapijski učinak. Sličan meditaciji. Koristimo ga kod pletenja radova gdje želimo postići određenu elastičnost rada. Pogodan je za jastučnice i pasice kod kapa i džempera. Želimo li rad koji pletemo glatkim bodom skupiti u sredini to možemo jednostavno postići ovim uzorkom. Tada izbjegnemo dodavanje i oduzimanje očica.

Video

Svaka mustra se sastoji od raznih kombinacija tehnika pletenja koje se ponavljaju u jednakim intervalima. Da biste lakše savladali izradu pojedine mustre pomognite si našim detaljno opisanim tehnikama pletenja te našim Youtube kanalom.