ukošeni bod

Ukošeni bod

Mustra ukošeni bod je u biti ogledni primjerak tj. uzorak vašega budućeg rada. Napravite li je veličine 10*10 cm dobit ćete probni uzorak iz kojega ćete vidjeti kako će ona izgledati, njenu elastičnost. Moći ćete ustanoviti koja nit i broj igli najbolje odgovara za taj uzorak. Preračunavanje potrebnog broja očica i redova za vaš budući rad biti će jednostavnije.

Upute za izradu: ukošeni bod

Ovaj ukošeni bod plete se tako da se nametne broj očica djeljiv s tri, a zatim se ponavlja od 1. do 4. reda do kraja pletiva.

  1. red jednu očicu radimo pravo, a zatim dvije očice zajedno pravo, ali ih ne skidamo s lijeve igle, nego još jednom provučemo kroz prvu očicu, a zatim obje ispustimo s lijeve igle. Ponavljamo do kraja reda.
  2. red sve očice pletemo krivo.
  3. red prvo dvije očice pletemo zajedno, ali ih ne skidamo sa lijeve igle, nego još jednom provučemo kroz prvu očicu, a zatim obje ispustimo s lijeve igle, zatim radimo jednu pravu očicu. Postupak ponavljamo do kraja reda.
  4. red sve očice pletemo krivo.

Svaka mustra se sastoji od raznih kombinacija tehnika heklanja koje se ponavljaju u jednakim intervalima. Da biste lakše savladali izradu pojedine mustre pomognite si našim detaljno opisanim tehnikama heklanja te video tutorialima na Youtube kanala.