valovi

Valovi

Mustra valovi je u biti ogledni primjerak tj. uzorak vašega budućeg rada. Napravite li je veličine 10*10 cm dobit ćete probni uzorak iz kojega ćete vidjeti kako će ona izgledati, njenu elastičnost. Moći ćete ustanoviti koja nit i broj igli najbolje odgovara za taj uzorak, a i preračunati broj potrebnih očica i redova za vaš budući rad.

Upute za izradu: valovi

Za ovaj uzorak (valovi) nametnite broj očica djeljiv s četiri.

  1. red pletite sve očice pravo.
  2. red pletite sve očice krivo.
  3. red pletite dvije očice pravo, a zatim do kraja pletiva ponavljajte sljedeće: dvije očice stavite na pomoćnu iglu i držite iza pletiva, dvije pletite pravo, dvije pravo s pomoćne igle.
  4. red pletite sve očice krivo.
  5. red dvije očice stavite na pomoćnu iglu i držite ispred pletiva , dvije pletite pravo, dvije pravo s pomoćne igle i ponavljajte do kraja reda.

Do kraja pletiva ponavljajte postupak od drugog do petog reda.

Zanimljivosti i upotreba

Jedan od najzanimljivijih bodova. Radi se tehnikom izrade pletenica. Potrebno je dosta koncentracije, ali trud se na kraju isplati. Ovaj uzorak ide na sve.

Video upute

Svaka mustra se sastoji od raznih kombinacija tehnika pletenja koje se ponavljaju u jednakim intervalima. Da biste lakše savladali izradu pojedine mustre pomognite si našim detaljno opisanim tehnikama pletenja te video tutorialima na Youtube kanalu.