bod tkanja

Bod tkanja

Mustra bod tkanja je u biti ogledni primjerak tj. uzorak vašega budućeg rada. Napravite li je veličine 10*10 cm dobit ćete probni uzorak iz kojega ćete vidjeti kako će ona izgledati, njenu elastičnost. Moći ćete ustanoviti koja nit i broj igli najbolje odgovara za taj uzorak (bod tkanja), a i preračunati broj potrebnih očica i redova za vaš budući rad.

Upute za izradu: bod tkanja

Za ovaj uzorak (bod tkanja) nametnite paran broj očica.

  1. red pletite jednu očicu pravo, jednu prebacite kao krivu očicu s tim da nit držite ispred pletiva i ponavljajte do kraja reda.
  2. red pletite jednu očicu krivo, jednu prebacite kao krivu očicu s tim da nit držite iza pletiva i ponavljajte do kraja reda.

Do kraja pletiva ponavljajte prvi i drugi red.

Zanimljivosti i upotreba

Kao i svi ostali radovi s prebačenim očicama uzorak je puno krući nego kod običnog pletenja. Pogodan je za torbe i ruksake. Sam naziv mu govori da teksturom podsjeća na tkanje.

Video upute

Videom iz priloga lakše ćete ovladati tehnikom prebacivanja očica. Svaka mustra se sastoji od raznih kombinacija tehnika pletenja koje se ponavljaju u jednakim intervalima. Da biste lakše savladali izradu pojedine mustre pomognite si našim detaljno opisanim tehnikama pletenja te video tutorialima na Youtube kanalu.