papke - naslovnica

Jednostavne papuče (papke)

Oporite li stari šal koji već godinama niste nosili možete isplesti ove jednostavne papuče ( papke ) koje će vas grijati u ove hladne dane. Radimo ih samo pomoću pravih i krivih očica. Nekada nije postojala kuća bez ovih jednostavnih papuča od domaće vune koje su grijale. Izrada je jednostavna i pogodna za početnike. U pletenju papuča i čarapa postoji nešto posebno. Na društvenim mrežama možete pronaći mnoge grupe koje su posvećene upravo njihovu pletenju. Negdje je u pitanju grupno pletenje gdje članovi pletu po istom predlošku. Nekada se radi o razmjeni mustri ili modela. U nekima svatko pokazuje svoje radove. Kako god bilo svugdje se osjeća ta posebna zanimacija za pletenje čarapa. Predivne boje i inspiraciju za vaše radove možete pronaći u web trgovini Yarndale .

Materijal za izradu papuča

Za pletenje ovih jednostavnih čarapa potrebno vam je: 50 grama vune  igle br. 4 , igla sa širokom ušicom i škarice. Želite li da vam rad bude zanimljiviji uzmite neku šarenu vunu.

Video: Kako se pletu jednostavne papuče ( papke ).

Pogledajte video u prilogu za lakše spajanje i pletenje papuča. Ukoliko ste lijevak nije problem. I za vas smo snimili mnoštvo videa, samo ih potražite. Za više informacija i video uradaka pretplatite se na naš Youtube kanal.

1. Korak

Nametnite paran broj očica. Najmanje trideset. Za širu nogu i četrdeset. Početnu nit ostavite malo dužu kako biste mogli sašiti s njom petu. Svaki red pletite samo prave očice. Znači nit vam je uvijek iza pletiva, a iglu provlačite kroz očicu s lijeva u desno. Kada ste red gotovi okrenete rad i prvu očicu prebacujete kao kad radite pravu očicu , ali ju ne pletete. Znači nit vam je i dalje iza pletiva, provučete iglu u desnoj ruci kroz očicu s lijeva na desno i prebacite je. Ostale očice pletete pravo. Postupak ponavljate dok ne dobijete dužinu od pete do prstiju. Dobili ste bod podvezice

Klikni za veću sliku

2. Korak

Sada pletete prste i potrebno je da pletete običnim rebrastim bodom kako bi se pletivo na tom dijelu skupilo. Znači pletete jednu očicu pravo , drugu očicu krivo i ponavljate do kraja reda. U novom redu ponavljate postupak s tim da prvu očicu prebacite kao pravu očicu.

Klikni za veću sliku

3. Korak

U zadnjem redu kada ste ispleli dovoljnu dužinu za prste pletete po dvije očice zajedno pravo. Tako ćete prepoloviti broj očica kako biste ga mogli lakše završiti.

Klikni za veću sliku

4. Korak

Odrežite nit malo dulju, provucite ju kroz iglu sa širokom ušicom te pomoću nje skinite preostale očice s igle. Jako pritegnite kako bi vam se rad skupio i prišite dio koji ste radili rebrastim bodom. Ako želite da vam papuče budu više zatvorene prišite ih što dublje samo ostavite otvor za nogu.

Klikni za veću sliku

5. Korak

Nit s početka provucite kroz iglu i prišijte stražnji dio papuče. Vaša papuča je gotova. Cijeli postupak ponovite još jednom kako biste ispleli i drugu papuču.

Klikni za veću sliku